Savstarpējie aizdevumi

Attiecīgi 2005. un 2006. gadā dibinātā divu lielāko vienādranga platformu (PMVS) aizdevumu bāze ir vairāk nekā 6 miljardi USD no aizdevumiem līdz šim. Lai gan šīs platformas ir sākušas nojaukt triljonu patēriņa parādu tirgu, šīs platformas tika slēgtas, izcērtot bankas no šī procesa, tādējādi nodrošinot individuālus aizņēmējus ar zemākām procentu likmēm un atsevišķiem aizdevējiem lielākus ieņēmumus, nekātie saņemtu naudu krājkontā.

Pirmajos gados aizņēmēji varēja uzskaitīt finansējuma pieprasījumus unrakstus tiešsaistē, ja individuālie aizdevēji tos skatīs un finansētu. Tačupēdējos gados šis attēls ir krasi mainījies. Pateicoties P2Paizdevumiem, kas kļūst arvien izplatītāki, iestāžu aizdevēju kategorija irizskausta uzņēmumu savstarpējo salīdzinošo raksturu. Tie ir ātri sākušidominēt rūpniecības nozarē, kas veido līdz 80 90% no ieguldītākapitāla ar uzplaukuma un aizdošanas klubu starpniecību. Viesunumuros bez maksas ir pieejams ātrdarbīgs bezvadu internets. Ak! ļotiiestādes, ka šīs P2P platformas bija paredzētas, lai tās varētu izjaukt,tagad ir tās dominējošie skaitļi.

Taču šī vienādranga (peer-to-peer) institucionalizācija ir daudz dziļākanekā ieguldījumu aktivitāte šajās platformās. Iestādēm drīzāk ir izdeviesno katra leņķa infiltrēt šo mazumtirdzniecības nozari. Valdes locekļilielākajās PMVS platformās ietver vadošos amatus vienā no lielākajāmpasaules bankām, tostarp Morgan Stanley MS +1.19% un Citigroup C+1.70%, un labi Fargo, izmantojot savu riska kapitāla grupu, ir aizdevumukluba lielākais ieguldītājs.

Lai gan aizdevumu klubs un uz plaukšana ir gandrīz pilnībā koncentrētauz patērētāju parādu finansēšanu, pārējie vertikālie līdzekļi tiešsaisteskreditēšanas jomā ir līdzīgi iefiltrēti institucionālajā kapitālā. SOFI (PMVSaizdevumi studentu aizdevumiem) un finansējuma loks (PMVSaizdevumi mazajiem uzņēmumiem), no kuriem tie sākotnēji sākās īstas P2P aizdevumu platformas, tagad tiek pārpludināti ar iestāžu unsienas ielas naudu. Es tāpat PMVS ieguldījumu platformas IZPILDDIREKTORAM un dibinātājam attiecībā uz nekustamo īpašumu esesmu arī pieredzējusi šo pašu parādību, kas attiecas uz mūsu jauno unjauno rūpniecības nozari.

Šīs maiņas atbalstītāji apgalvo, ka tas ir labi nozarei, jo tas nozīmēlielāku kapitālu aizņēmējiem un lielāku vērienu platformai par platformu,nekā būtu iespējams sasniegt tikai ar individuāliem aizdevējiem. Lai ganšim argumentam ir kāda nozīme, oponenti apgalvo, ka, likvidējotaizdevēju aizdevējus, tādu platformu, piemēram, aizdevumu kluba unprogs, kaitīgais spēks tiek tikai daļēji realizēts. Un tiem, kas strīdasiestādēs, ir nepieciešams nodrošināt, ka Lielbritānijas P2P aizdevumuplatforma zPa varētu būt atšķirīga. Vienīgā reālā PMVS kreditēšanasplatforma patērētāju parādu JOMĀ, PROTI, zPa, ir pievērsusi uzmanībutikai atsevišķiem aizdevējiem, un tai ir izdevies iegūt aizdevumu ar 1miljardu USD vērtībā kopš sākuma, kad saistību neizpildes likme bijamazāka par 0,5%.

Neskatoties uz abu pušu argumentu nopelnu, viens jautājums ir parkonkrētu termins peer-to-peer vairs nav precīzs nozares iezīme.Drīzāk vienranga aizdevējs tagad ir bezatlīdzības iestāde ar mazumotivāciju, kas nav naudas atdeve. Ko tas nozīmē katram ieguldītājam?Daudzi apgalvo, ka tie nozīmē tikai viszemākās kvalitātes aizdevumupiešķiršanu personai pēc tam, kad iestādes sāks savu barošanu arpārtiku.

Varbūt galvenā vērtība, uz kuru attiecas šīs platformas, tāpēc nav P2P,bet gan ātrums un efektivitāte, izmantojot tehnoloģiju un spēju apkalpotaizņēmējus pie ātrākām bankām. Un pāreja uz institucionālo ieguldītājuir saderīga ar šo vērtību efektīvu kapitālu, kas ir sevišķi svarīgsaizņēmējam procesam. Ir pat iespējams, ka pastāv zināma sinerģijastarp bankām un TOPOŠAJĀM P2P aizdevumu platformām, kas navpilnīgi skaidras. Piemēram, platformas finansējuma loks un Ondecklīgums ir viltojuši tās tradicionālās bankas, kas tagad attiecas uz šīmplatformām. Tas tāpēc, ka šīs platformas vēlas piesaistīt mazākusaizdevumus nekā vairums banku, ir ieinteresētas purvošanā. Šādā veidāšīs platformas ir apmierinātas ar vajadzību, ka bankas nevar vai nebūs.

Bet nav sagaidāms, ka drīz tiks pārtraukta platformas, piemēram,aizdevumu klubs un piespēle, lai pārtrauktu PMVS degustēšanu. Tas iriefiltrējies to tirdzniecības stratēģijā, lai tajā pašā līmenī iestādes tiktuiepludinātas to uzņēmējdarbības modeļos. Nākamais brīdis, kad jūsdzirdat frāzi PMVS patapinājums, ir cieši saistīts ar to, ka vienrangaaizdevēju ir novirzījis finanšu gigants.