Pieci padomi ikvienam par veselīgāku dzīvesveidu 2021. gadā

veselīgs dzīvesveids

Pagājušajā gadā daudzi cilvēki arvien vairāk pievērsa uzmanību savai un savu tuvinieku veselībai. Pandēmijas dēļ daudzi ļoti labprāt vēlas dzīvot krietni veselīgāk līdz šim, lai nebūtu jāslimo un varētu ne par ko neraizēties. Protams, ka visvairāk jaunu apņemšanos parādās jaunajā gadā, jaunā mēnesī vai jaunā pirmdienā. Cilvēkiem patīk kaut ko apņemties un kaut ko uzsākt tādā skaistā brīdī. Tomēr nav nekādu noteikumu, kad kaut kas jāuzsāk – jebko var mainīt vai sākt jau no nākamās dienas, neatkarīgi no tā, kas šī ir par dienu. Nav jāgaida jauna nedēļa, mēnesis vai gads, lai uzsāktu veselīgāku dzīvi. Turpmāk sekos 5 lieliski ieteikumi, ar ko sākt.

1.      Regulāri vingrojumi

Sports ir daļa no veselīgs dzīvesveida, taču tas nenozīmē, ka visiem tagad jāsāk katru dienu apmeklēt sporta zāli, lai uzkačātu pamatīgus muskuļus. Nē, tas nav nepieciešams. Pietiek ar dažiem noderīgiem vingrinājumiem, ko ikviens var veikt mājas apstākļos, jo ne visiem ir iespējas vai vēlme kaut kur speciāli doties, lai sportotu.

Ja sen neesi sportojis, tad sāc pamazām, lai nesavainotos. Taču ieteicamais dienas aktivitāšu ilgums ir 30 minūtes – ikviens savā ikdienā var izbrīvēt tik ilgu laiku, lai nedaudz izkustētos savas veselības labā. Protams, ja tas šķiet ilgs laiks, tad vari sportot arī mazāku laiku, tikai galvenais – dari to regulāri. It īpaši svarīgi tas ir tad, ja tev ir sēdošs darbs. Šobrīd var atrast daudz video, kā arī sportošanas aplikāciju, kas tev palīdzēs izvēlēties tev piemērotus vingrinājumus. Atceries, ka galvenais nav lieli muskuļi un sešpaka, bet gan labsajūta un vesels ķermenis.

2.      Veselīga ēšana

Jā, daudzi no mums grēko ar neveselīgu pārtiku vai našķiem. Tomēr pārtikai ir liela nozīme, ja runa ir par cilvēka veselību. Mēs esam tas, ko mēs ēdam. Tu pats vislabāk zini, cik veselīgi vai neveselīgi tu ēd. Nav uzreiz pavisam jāmaina visa ēdienkarte, bet jāsāk pamazām. Ja tu ikdienā ēd daudz neveselīgas pārtikas, tad sāc mainīt savus ēšanas paradumus – izvēlies citus produktus, biežāk gatavo pats, nevis pērc sasaldētu vai jau gatavu pārtiku, izvairies no ātrās ēdināšanas iestādēm un cukurotām limonādēm. Šad tad jau var apēst ko neveselīgu, taču visam jābūt ar mēru. Ja sāksi ēst veselīgāk, tad arī tev vairs nekārosies šo te neveselīgo produktu. Galvenais – sāc pamazām, jo ja tu vienā dienā pilnībā nomainīsi savu ēdienkarti, tad nebūs viegli palikt pie šīs jaunās veselīgās diētas.

3.      Gulēšanas režīms

Daudzi nemaz neapzinās, ka gulēšanai ir ļoti svarīga loma cilvēka dzīvē. Guļot cilvēka ķermenis atpūšas un “restartējas”. Tāpēc ir diezgan svarīgi ievērot regulāru gulēšanas režīmu. Centies iet gulēt aptuveni vienā laikā – vēlams pirms plkst. 23:00.

4.      Uzmanies no Covid-19, gripas un citām slimībām

Katra slimība rada papildus slodzi organismam, tāpēc vēlams no slimošanas izvairīties cik vien var. Roku mazgāšana un dezinfekcija ir būtiska, pēc publisku vietu apmeklējuma. Arī sejas maskas palīdz izvairīties no dažādām saslimšanām, tāpēc pasargā sevi no nevajadzīgas slimošanas un nepieciešamības lietot spēcīgus medikamentus.

5.      Veido plānu

Plānošana ļoti palīdz izvairīties no stresa. Šeit ir runa par mentālo veselību. Ja plānotājā ierakstīsi visus darāmos darbus, tad neko neaizmirsīsi, attiecīgi izvairīsies no problēmām un stresa pilnām dienām. Plāna rakstīšana var arī motivēt, kad ir dienas, kad neko negribas darīt, kā arī kādu lielāku projektu var sadalīt pa vairākām dienām, lai viss nav jādara vienā dienā.